CELON системата на Olympus

е амбулаторно-насочена,безопасно и ефикасно решение за УНГ специалистите.Благодарение на иновативната и минимално инвазивна методика ,която се използва при CELON се постигат изключителни резултати при болести като - хипертрофията на носните конхи и хъркане. CELON методът се състои в биполярна радиочестотно индуцирана термотерапия,която позволява минимално инвазивна тъканна аблация.Методът е щадящ,бърз и изключително ефективен с траен резултат.Болничен престой не се изисква,като пациентите след процедурата могат да се завърнат към нормалното си ежедневие.

Предимствата за пациента се изразяват в :

 • Минимална или липсваща болка по време на и след процедурата
 • Минимално засягане на дневните задължения след процедурата
 • Не се изисква болничен престой
CELON системата на Olympus

CELON системата на Olympus

е амбулаторно-насочена,безопасно и ефикасно решение за УНГ специалистите.Благодарение на иновативната и минимално инвазивна методика ,която се използва при CELON се постигат изключителни резултати при болести като - хипертрофията на носните конхи и хъркане. CELON методът се състои в биполярна радиочестотно индуцирана термотерапия,която позволява минимално инвазивна тъканна аблация.Методът е щадящ,бърз и изключително ефективен с траен резултат.Болничен престой не се изисква,като пациентите след процедурата могат да се завърнат към нормалното си ежедневие.

Повече информация за УНГ

Хъркане и сънна апнея

Хъркането е звук, който се получава по време на сън вследствие на вибриране на тъканите на горните дихателни пътища (гърлото и носа) при дишане. Най-често се наблюдава при по-възрастни мъже и при хора с наднормено тегло. Запушеният нос повишава риска от хъркане. Приемът на алкохол и тютюнопушенето също. При деца хъркането най-често се дължи на възпалени сливици. Хъркащият обичайно не усеща своето „шумно дишане”, докато спи и сънят му е нормален. Хъркането е проблем най-вече в два случая: когато нарушава съня на партньора в леглото и когато се явява като симптом на обструктивна сънна апнея (ОСА) или друг вид нарушение на дишането по време на сън.

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея е потенциално сериозно нарушения на съня ,при което дишането преминава през периоди на спиране и започване.Ако хъркате силно и се чувствате отпаднал дори след дълъг сън вероятно страдате от сънна апнея.

Радиочестотна хирургия

Радиочестотната терапия е най-малко инвазивната методика, позволяваща лечение в амбулаторни условия и без какъвто и да е риск за пациента. Това е иновационна технология с изключителна ефективност. Принципът на съвремената радиочестотна хирургия е използването на високочестотна /радио/ вълна, водеща до загряване на тъканите и последваща коагулация. С помощта на тънък електрод прецизно се пунктира тъканта в точно определени позиции и по този начин се втвърдява и стяга увеличената и отпусната тъкан на мекото небце. В резултат на това се намалява значително вибрацията на мекото небце и се елиминира основната причина за хъркането. Успехът на този метод е свързан с корекция на меките тъкани на небцето като в резултат на лечението те стават по-плътни и еластични. Целта е да се елиминират вибрациите на небцето по време на сън и същевременно да се запазят функциите му. Модерната процедура е комфортна и лека за пациента, гарантира над 80 процента подобрение. В повечето случаи за решаване на проблема е достатъчна 1 до 2 процедури с интервал от 3-4 седмици, като повторение на интервенцията се налага в малък процент от случаите.

Предимства на процедурата:

Извършване на процедурата в амбулаторни условия и под локална анестезия – пациентът е седнал в удобен стол, което му спестява травмиращия ефект на операцианата зала и общата анестезия
 • Липсващо или минимално кървене
 • Намесата не води до усложнения
 • Не се налага хоспитализация - след процедурата пациентът може веднага да се върне към нормалния си ритъм на живот
 • Кратко време за извършване на процедурата – около 10 минути, без болка с постигане на оптимални резултати
 • Не е свързана с нарушена трудоспособност на пациента.

Модерната радиочестотна технология е доказала своята ефективност и надеждност на резултата. Връщането на пълноцения сън в нашия живот води до намалена раздразнителност, повишаване на активността и вниманието през деня. Ако хъркането ви създава проблеми, не отлагайте срещата със специалист. С помощта на радиочестотната термотерапия може да се проведе успешно лечение и на друго разпространено заболяване – хроничен хипертрофичен ринит.
Хипертрофия на носните раковини (конхи)

Хипертрофия на носните раковини (конхи)

Хипертрофията на носните конхи е болестно състояние на носа,при която носните конхи увеличават своя размер и стесняват или напълно блокират въздушния поток създавайки трудности в дишането.Носните конхи (носни раковини) са чифтни костни структури,покрити с лигавица,които биват горни,средни и долни конхи.Основна функция на носните конхи са затоплянето и овлажняването на вдишания въздух. Хипертрофирането на лигавицата може да се предизвика от често излагане на алергени най-често в работната среда,хроничен синуит,бременност,сезонни алергии. Носните конхи са покрити от лигавица,в която се намират много кръвоносни съдове,които могат да се променят размерите си (свиват и уголемяват) поради многобройни причини ,причинявайки хипертрофия на лигавицата на носните конхи. Симптомите най-често биват:

- хронична хрема
- трудности при дишане през носа
- чувство на запушен нос
- хъркане
- сънна апнея
- суха уста

Лечение:

Консервативното лечение е на първа линия при лечението на хипертрофията на носните конхи. Основно се ползват антихистаминови препарати и кортикостероиди с цел потискане реакцията на имунната система спрямо алергените на околната среда,както и намаляване на отока в лигавицата. Ако се установи ,че основна причина за хипертрофията се явява девиацията на носната преграда ,тогава лечението е хирургично. При неуспех от консервативното лечение се предприема хирургично такова основаващо се на редукция на носните конхи.Съществуват няколко метода за намаляване размер на конхите.Едни от тях се изразяват в премахване на костните структури ,а друг в свиването на лигавицата. Най-новият метод за лечение на хипертрофията на носните конхи се осъществява с радиочестотната терапия. При този метод не се третира самата лигавица, а подлигавичното пространство. Принципът на РЧХ е използването на високочестотна (радио) вълна, водеща до загряване на тъканите (носни раковини и меко небце) и последваща коагулация (изгаряне при ниска температура, водеща до трайно придърпване на лигавицата към костта, осигуряващо свободно носно дишане) с помощта на тънък електрод. Процедурата е най-малко инвазивната методика за лечение на затрудненото носно дишане.

След нея пациентът може веднага да се върне към обичайния си ритъм на живот.Краткото време за извършване на процедурата е около 10 минути, без болка и с постигане на оптимални резултати. Не се налага хоспитализация. Двадесет минути след манипулацията пациентът може да се върне към ежедневието си.

Предимства на метода:

 • Пациентите понасят добре процедурата.
 • Висока ефективност и минимална травма.
 • Няма вероятност за кървене в носа. Носната тампонада и назначаването на болкоуспокояващи обикновено не се изискват.
 • Няма вероятност за кървене в носа. Носната тампонада и назначаването на болкоуспокояващи обикновено не се изискват.
 • Запазване на функцията на мигателния епител (това е биенето на ресничките на епитела и промотирането на слуз в носната кухина).
 • Увреждането на тъканта, когато е изложено на дезинтеграция на радиовълните е няколко пъти по-малко, отколкото при използване на друг електрохирургически инструмент.
 • Визуалният контрол на електрода по време на манипулация ви позволява да се регулира площта и дълбочината на излагане на тъкани.