Какво е CO2 Лазер?

CO2 Лазерите имат широк спектър на приложение в микрохирургия, гинекологични,урологични,стоматологични,дерматологични,козметични и общи операции тъй като с тях се постига изключителна прецизност.Лазерният лъч представлява силно концентриран и мощен сноп светлина,който взаимодейства с тъканта и я третира с абсолютна точност,което е невъзможно да се постигне с други методи на интервенция,като площ по-малка от 1 мм в диаметър може да бъде лекувана без да се засягат околните участъци от тъканта. Предимства при работа с CO2 Лазер в сравнение с други познати методи са:
  • Бърза работа
  • Прецизно изпаряване на обривни елементи
  • Намалено увреждане на съсдените тъкани
  • Контролиране дълбочината на проникване
СО2-Лазер

Фимозата е състояние при което кожата на пениса или т.нар препуциум не може да бъде издърпана зад главичката.При новородени препуциумът е плътно прилепнал около главичката и с напредване на възрастта постепенно се отделя от нея.При възрастни е белег на неадекватно заголване в детска възраст или наличие на патологичен процес най-често инфекции,травми и диабет.

Основният симптом при фимозата е неспособността на кожата да се изтегли зад главичката след пубертета.

Ниската хигиена и честите епизоди на баланит водят до патологично скарифициране.Грубото изтегляне на препуциума,води до микроразкъсвания в следствие, на което се задебелява препуциалния пръстен.Възсрастните пациенти също са застрашени от фимоза,поради загуба на кожна еластичност и намаляване на честотата на ерекциите.

Лечението на фимозата се изразява основно в обрязването (циркумцизия).То от своя страна може да се извърши по класически начин със скалпел или по най-модерния такъв – с лазер (лазерна циркумцизия).Предимствава на лазерното обрязване са :

фимоза

Френулумът, известен още като гемче или юздичка, представлява тънка полуеластична ципа, която свързва отвора на главичката на пениса с препуциума (кожичката) на пениса. Когато тази ципа е по-къса води до непълноценна ерекция с изкривяване на главичката надолу, като половия акт може да бъде болезнен и да се стигне до разкъсване на ципата с последващо кървене.

Множество мъже търпят това състояние през целият си живот без да знаят, че лечението му е много просто и с отлични трайни резултати.

Гемчето е изключително добре инервирано и чувствителено на допир. Дразненето му участва в ерекцията и еякулацията. При около 4-5% от мъжете гемчето остава по-късо от нормалното и при ерекция главичката на пениса се изкривява надолу. Това опъва френулума и при по-груб сексуален контакт или нестандартен секс тази ципа може да се скъса, което да доведе до болка и доста обилно кървене.

Най-модерното , миниинвазивно и безкръвно лечение на късото гемче е лазерната френулотомия. Процедурата е напълно безболезнена, трае не повече от 5 минути и възстановяването се случва в рамките на няколко дни до седмица. Отличен естетичен резултат и бързо възстановяване на сексуалната активност. Извършва се с локална упойка под формата на спрей и не се налага никаква предварителна подготовка и не изисква болничен или домашен престой. Пациентите са готови веднага след процедурата да се върнат към нормалното си ежедневие.

Къс френулум

Папули по короната на гланс пенис са малки,розови,много ситни подобни на брадавици образувания.Папулите са повдигнати над кожата без да образуват течност.Макар и плашещи и приличащи на брадавици,тези образувания са напълно безопасни,като единственото неудобство,което могат да причинят е чисто козметично.

Перловидните папули по пениса са често срещани. Според няколко проучвания, от 8 до 48% от мъжете, участвали в тях, имат такива папули. Може да се каже, че папулите са разпространени най-вече сред мъже на възраст от 20 до 30 г.

Лечението на перлените папули се състои в тяхното изгаряне с CO2 Лазер

Процедурата е еднократна и напълно безболезнена. Преди процедурата зоната се напръсква с обезболяващ спрей, който е напълно достатъчен да осигури комфорт по време на манипулацията. Със специален лазерен лъч всяка една от папулите се изпарява на момента. Околната здрава кожа не се засяга. Лазерният лъч е изключително прецизен. Ефекта е видим веднага след процедурата. На местата на папулите остават малки ранички с размера на самите папули. Обикновено раничките зарастват в рамките на 1 седмица без да оставят следи и белези по главата на члена.

През периода на възстановяване не се препоръчват сексуални контакти, за да не се внедри инфекция през нарушената цялост на лигавицата. По същата причина не е желателно влизането в общи водоеми – басейни, морета, джакузи, както и престоя в сауни би забавил зарастването на малките ранички. След премахването папулите не се появяват отново.

Папули на пенис

Гениталните брадавици са малки, сивкави или розови образувания, които се развиват в областта на гениталите. Те са една от най-честата сексуално предавана болест. Причиняват се от HPV (Human Papilomavirus) или Човешки Папилома Вирус. Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „високо рисковите“ щамове на човешкия папиломен вирус (human papillomavirus – HPV). Повечето жени се заразяват с поне един от тези високо рискови (потенциално онкогенни) HPV щамове поне веднъж през живота си. Имунната система на организма обикновено успява да се пребори с инфекцията, поради което повечето жени с HPV нямат никакви оплаквания. При някои жени, обаче, инфекцията не изчезва от само себе си. Когато вирусът остане активен в тялото за по-продължителен период, цервикалните клетки започват да се видоизменят под негово влияние и рискът от рак нараства. Кондиломите се появяват в близост до влагалището, пениса, уретрата и ануса. Като засягането може да обхване целия перинеум ,ингвиналните гънки и в областта на срамната кост. Понякога са малки и плоски, което ги прави трудно забележими. Гениталните брадавици обикновено имат слаба до липсваща клинична картина.

Симптомите могат да бъдат от рода на сърбене, парене и кървене при нарушаване целостта на брадавицата.

Най-бързият ефикасен и безболезнен начин за лечение на доброкачествени образувания е с CO2 лазер. Процедурата не изисква никаква подготовка от страна на пациента, трае само няколко минути, абсолютно безболезнена и възстановяването е в кратък период. След процедурата пациентът може да се върне към ежедневните си дейности.

Генитални брадавици