Това е иновативна минимално инвазивна амбулаторна терапия за лечение на симптомите на ДПХ.

Чрез инжектиране на водна пара в уголемената простата се предизвиква изпаряване на излишната тъкан, като се предизвиква свиване на самата жлеза и съответно освобождаване на уринния поток. С времето възстановителните процеси в тялото премахват излишната мъртва тъкан свивайки простатата. С премахването на излишната тъкан уретрата се освобождава от напрежението, отваря се и съответно се облекчава симптоматиката. Повечето пациенти започват да усещат облекчение до втората седмица, като максималния ефект се постига до края на втория месец.
Вапоризация с водна пара

Вапоризацията с водна пара осигурява следните предимства при мъже страдащи от ДПХ:

 • Значително подобрение до втората седмица след процедурата
 • Алтернатива на медикаменти за ДПХ
 • Осигурява безопасно и ефективно облекчение на симптомите на ДПХ
 • Лесна и ефективна амбулаторна процедура отнемаща 3-7 минути
 • Не изисква обща или спинална анестезия
 • Съхранява еректилната функция
 • Връщане към ежедневните занимания в кратък период.
Вапоризация с водна пара

Този вид лечение е предназначено за облекчаване на симптомите свързани с доброкачествена простатна хиперплазия, премахване на препятствията, както и намаляване на простатната тъкан.

При този вид терапия използва радиочестотен ток чрез генериране на „топлинна енергия“ под формата на водна пара, която се инжектира в определени зони на трите лоба на простатата .

Парата, инжектирана в простатната тъкан бързо се интегрира в междуклетъчното пространство. Топлинната енергия отделена от водната пара води до разрушаване на клетъчната мембрана и съотвено до клетъчна смърт. Денатурираните клетки се абсорбират от тялото, в последствие се намалява и обемът на простатна тъкан.

Вапоризация с водна пара

Плазмена вапоризация

Плазмената вапоризация е модерно решение за хирургичното лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Иновативен напредък на конвенционалния TURP (трансуретрална резекция на простатата), при която простатната тъкан се отстранявана внимателно използвайки нискотемпературна плазмена енергия. За разлика от конвенционалния TURP, при новата процедура не се реже и не се отстранява тъканта с бримка и не се изгаря с лазер а чрез вапоризация (изпаряване) на тъканта с малък електрод с формата на бутон. Използвайки ниско – волтажна енергия се образува плазмено поле ограждащо бутона. При контакт с тъканта се получава изпарението. Хирургът използва техника ,в която виртуално няма контакт между бутона и тъканта. Бутонът обграден с плазма не само изпарява простатната тъкан ,но и коагулира малките кръвоносни съдове в следствие на което се получава по-малко кървене. Освен това изглажда здравата тъкан без да се получава ръбове след манипулацията. Слабото кървене от своя страна ускорява следоперативния заздравителен процес. За разлика от лазерния метод при който се ползва осмотичен разтвор при плазмената вапоризация се използва физиологичен разтвор, като по този начин се елиминира следоперативния TURP синдром.
Плазмена вапоризация

Предимства на плазмената вапоризация :

 • Виртуално безкръвно изпаряване на простата
 • Кратко време за катетеризация (по-малко носене на катетър след операцията)
 • Бързо изпълнение на операцията ( между 40-60 мин)
 • Без опасност от развиване на хипонатриемия
 • Минимално навлизане на топлина в подлежщата тъкан и нервни окончания
 • Минимално кървене